Projek Pisang Felcra Teluk Yu Berjaya Jana Pendapat Petani

LANGKAWI, 20 Mac (Bernama) — Projek tanaman pisang berangan di Felcra Teluk Yu, Ayer Hangat di sini berjaya menjana pendapatan antara RM300 hingga RM500 seminggu kepada para pesertanya. Projek seluas 39 hektar itu ditanam dengan 18,000 pokok pisang yang dimulakan sejak 2006, dengan diusahakan oleh para peserta Koperasi Rancangan Felcra Langkawi Berhad.

“Setiap peserta menanam antara 500 hingga 1,000 pokok pisang yang hasilnya dipasarkan menerusi Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama). Pisang-pisang kami ini dapatat dipasarkan sehingga ke Perlis, Pulau Pinang, Selangor, Kuala Lumpur, Kelantan serta pasar tani dan gerai buah-buahan di seluruh negara,” kata Ketua Projek, Yum Othman.
Buat pertama kali juga, seorang peserta projek itu berjaya menghasilkan setandan pisang seberat 40 kilogram, berbanding kebiasaan antara 25 hingga 30 kilogram setandan. Ismail Ahmad, 72, tidak menjangka dapat mengeluarkan pisang seberat itu.
“Saya bersyukur dan berharap saya akan dapat menghasilkan pisang yang lebih banyak seperti ini.
“Rahsia kejayaan menghasilkan buah seberat itu adalah melalui penjagaan rapi serta penggunaan baja yang mencukupi,” katanya. — BERNAMA
You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Projek Pisang Felcra Teluk Yu Berjaya Jana Pendapat Petani”

  1. nadia razali says:

    Saya merupakan pembekal baja tahi/tinja ayam untuk pelbagai tanaman terutama tanaman pisang. Harga yang sy dapat bagi juga berpatutan dan murah. Rm2/bag (25kg-30kg). Jika berminat untuk berurusan mendapatkan baja tahi/tinja ayam dari sy, boleh emailkan kepada sy untuk sy berikan sebut harga..ainanadiarazali@yahoo.com/013-9691335/011-15656786..terima kasih

Leave a Reply