Majlis Hari Inovasi Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) di LPP Pusat Bandar Damansara, Kuala Lumpur pada 19 November 2009.

Dalam mempertingkatkan kualiti perkhidmatan mahupun barangan INOVASI adalah satu konsep yang luas dan boleh diterjemahkan dalam pelbagai cara. Pertubuhan Peladang Negeri Pulau Pinang (PNPP) telah memenangi Anugerah Inovasi Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) 2009 menerusi ciptaan teknologi merata tanah ’Box Leveller’.

Majlis Perasmian Mesyuarat Agung Tahunan NAFAS Kali ke 36 di Hotel Rennaisance, Kuala Lumpur pada 23 November 2009.

Sektor pertanian memerlukan satu perubahan besar bagi memastikan sektor ini terus berdaya saing dan mampu menjana ekonomi negara. Kerajaan bersetuju bahawa sektor ini berupaya melipatgandakan lagi usaha untuk memainkan peranan lebih besar dalam menjana ekonomi negara sebagai sektor ketiga pertumbuhan ekonomi (third engine growth).  

Majlis Penutupan Ekspo Agro Johor 2009 di Projek Pertanian Moden Ayer Hitam pada 26 November 2009 .

Pelbagai peruntukan pembangunan bagi projek-projek pertanian yang dirancang oleh Kerajaan Johor akan disediakan oleh Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani .

Majlis Perhimpunan Bulanan Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani di Ideal Convention Centre, Taman Prima, Selayang pada 1 Disember 2009.

Usaha Kerajaan melalui Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani untuk membangunkan hab makanan serantau pertama di Asia Tenggara dijangka akan mula beroperasi  pada tahun depan dan pada tahun 2011.

MAJLIS PELANCARAN PROGRAM USAHAWAN TANI MUDA JAYA

Program Usahawan Tani Muda Jaya merupakan satu program penjenamaan semula atau rebranding Program Pembangunan Siswazah Tani sedia ada. Pelaksanaan program ini diselaraskan dengan melaksanakan pembangunan secara berpakej di sepanjang rantaian nilai meliputi aspek latihan kemahiran dan keusahawanan; penyediaan infrastruktur dan premis perniagaan; pembiayaan; pembangunan produk; serta promosi dan pemasaran. Program ini juga akan melibatkan peranan [...]