Indonesia Sedia Kerjasama Bidang Pertanian, Perikanan, R&D

Indonesia bersetuju secara dasar untuk mengatur kerjasama lebih tersusun dengan Malaysia dalam meneroka bidang pertaninan, perikanan dan penyelidikan dan pembangunan (R&D). Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Mustapa Mohamed berkata persetujuan itu dicapai dalam pertemuannya dengan Menteri Pertanian Indonesia Ir Dr Anton Apriyantono di sini, Khamis.

Keputusan Ujian Air Laut Siap Minggu Depan

Hasil ujian air laut di perairan Sungai Dinding, dekat Pulau Pangkor di sini bertukar warna kemerahan-merahan akan diketahui selewat-lewatnya minggu depan, kata Ketua Pusat Penyelidikan Ekosistem Akuatik (PPEA), Kampung Acheh, Samsudin Basir.

Penternakan Akuakultur Mampu Atasi Kekurangan Bekalan Ikan

Masalah kekurangan bekalan ikan yang meruncing sejak akhir-akhir ini boleh diatasi sekiranya nelayan di negara ini mengusahakan penternakan ikan secara akuakultur, kata Pengarah Bahagian Pemasaran Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) Mohari Mohd Tamin.

LKIM Diminta Siasat Punca Bekalan Ikan Kurang

Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) diminta menyiasat dan mengatasi masalah kekurangan bekalan ikan di seluruh negara yang menjadi antara punca kenaikan harga ikan dalam pasaran walaupun pelbagai insentif sudah disediakan untuk nelayan.

Kerajaan Tubuh Tabung Kecemasan Untuk Nelayan

Kerajaan mengumumkan penubuhan Tabung Kecemasan Nelayan dengan dana permulaan berjumlah RM1 juta bertujuan membantu nelayan yang ditimpa musibah. Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata tabung ini perlu memandangkan nelayan berdepan dengan pelbagai cabaran dan risiko yang amat tinggi ketika keluar mencari rezeki.